Nordkorea: En socialistisk folkrepublik

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har alltid varit mycket inriktat på självförsörjning liknande den politik som drevs i Kina under 1950och 60-talen. Landet är en socialistisk folkrepublik.

Den ledande politiska kraften är det kommunistiska Koreanska arbetarpartiet. Det finns ett parlament och folkförsamling men det är kommunistpartiet som har den verkliga makten.

Kim Il Sung:s så kallade juche-ideologin, en form av marxism-leninism, skrevs in som ledande politisk ideologi i landets konstitution 1972. Att skapa förutsättningar för framväxten av den ”nya socialistiska människan” har varit en grundläggande målsättning inom de flesta områden.

1994 dog Kim Il Sung och sonen Kim Jong Il tog stegvis över maktbefogenheterna.

Femårig värnplikt

Nordkorea har allmän värnplikt och första värnpliktsperioden omfattar minst fem år. Försvaret består av en armé med 20 armékårer med 26 divisioner, 43 fristående brigader och 88.000 man. I reserven finns ca 4,7 miljoner man.

Nordkorea utropades 1948 som ett svar på att Republiken Korea (Sydkorea) upprättades. Senare samma år var uppdelningen av halvön ett faktum. Sovjet stödde Kim Il Sung och 1949 var han både premiärminister och kommunistpartiets ordförande.

1950 utbröt Koreakriget genom att Nordkorea anföll Sydkorea vid den 38:e breddgraden. Kriget hade föregåtts av båda ländernas tal om återförening av fosterlandet. Kriget tog slut 1953 i ett slags dödläge. Kina hade ingripit kraftigt militärt men Kim Il Sung stärkte sin ställning under senare delen av 1950-talet. Något formellt fredsavtal slöts aldrig.

Förhållandet till grannen Sydkorea har förblivit spänt. Sedan början av 1990-talet befinner sig Nordkorea i en allvarlig ekonomisk kris.

Under de senare åren har det skett kontakter mellan Nord- och Sydkorea. Gränsen mellan länderna har tillfälligt öppnats de senaste åren och Sydkorea har skickat olja till den slutna grannen i norr.

Mötet mellan de båda ländernas ledare i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang i oktober 2007 var historiskt. När ländernas ledare möttes skrevs ett avtal som kan vara det första steget mot ett fredsavtal mellan länderna.

Krav från USA

För att ett fredsavtal ska slutas krävs dock att Kina och USA undertecknar det. USA har hittills vägrat underteckna ett avtal förrän Nordkorea stänger sitt kontroversiella kärnkraftsprogram, som enligt många bedömare använts för att framställa plutonium till kärnvapen. Nordkorea lovade nyligen att de kommer avsluta kärnkraftsprojekt innan årets slut. I gengäld lovar USA, som klassat Nordkorea som en terroriststat att stryka landet från sin terrorlista.

Källa: Nationalencyklopedin på nätet

Fakta om Nordkorea:

Nordkorea: Demokratiska folkrepubliken Korea Republik i Östasien

Folkmängd: 23,8 milj (1988)

Läge: Beläget mellan Gula havet och Japanska havet

Storlek: Upptar ca 55 procent av Kolahalvön. En 4 km bred demilitariserad zon skiljer det från Sydkorea.

Huvudstad: Pyongyang med 2,3 milj invånare (1990)

Språk: Koreanska är officiellt språk. Dialekterna i Nord- och Sydkorea är tydliga men invånarna i respektive land förstår varandra.

Statsskick: Socialistisk folkrepublik. Ledande politisk kraft är Koreanska arbetarpartiet (kommunistiskt).

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.