Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Norge kan rödlista ytterligare två svenska regionerAX

Norge kan rödlista ytterligare två svenska regioner

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten och Kalmar län har klarat sig från att rödlistas av Norge. Men under tisdagen rekommenderade den norska folkhälsomyndigheten att regeringen ska rödlista de regionerna också.

Den 10 augusti rödlistade Norge de sex svenska regionerna Blekinge, Östergötland, Örebro, Uppsala, Dalarna och Värmland.

Samtliga regioner låg då över gränsen på 20 smittfall per 100 000 invånare.

En rödlistning innebär att personer som reser till eller från de listade regionerna måste sitta i karantän innan dess att man får röra sig fritt i Norge.

Fler regioner rödlistas

Därmed var bara svenskar från Norrbotten, Södermanland, Kalmar och Västerbotten välkomna till Norge utan att sitta i karantän.

Men på tisdagen rekommenderade Norska Folkehelseinstituttet (FHI) regeringen att även Kalmar och Västerbotten ska rödlistas.

Tyskland också på listan

Förutom de svenska regionerna rekommenderar de även att Tyskland och Lichtenstein ska rödlistas sedan flera nya smittofall bekräftats där den senaste tiden.

Norska regeringen förväntas godkänna de nya rekommendationerna i slutet av veckan och ska då träda i kraft natten till lördag.

I slutet av juli hävde svenska UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till Norge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet