Norsk politikreporter: Fremskrittspartiets avhopp oväntat

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Fremskrittspartiet, FRP, väljer att hoppa av den norska fyrpartiregeringen var oväntat. Det säger Håvard Grønli, politikreporter på NRK. FRP kommer nu att kunna argumentera för en hårdare invandringspolitik men kortsiktigt kan de minsta partierna i regeringen vinnare, säger Grønli.

– Många i FRP önskade detta utfall men går man bara en vecka tillbaka så var detta helt oväntat. Så sent som före jul möblerade FRP om i regeringen, partiet bytte ut två ministrar så detta var uppenbart inte planerat.

Bakgrunden till att FRP hoppar av samarbetet är regeringens beslut om att hämta hem en norsk-pakistansk kvinna och hennes sjuka barn från Syrien. Kvinnan misstänks av norska säkerhetspolisen för samröre med terrororganisationerna Nusrafronten och IS. Beslutet utlöste kraftig kritik inom det högerpopulistiska FRP.

Besviken Solberg

Statsminister Erna Solberg var enligt Håvard Grønli uppenbart besviken när hon höll presskonferens på måndagsförmiddagen. FRP:s avhopp innebär att regeringen förlorar sitt majoritetsstyre och behöver söka stöd i Stortinget.

Samtidigt ser det ut som att Erna Solberg fortsatt kommer kunna vara Norges statsminister. FRP har aviserat att partiet stödjer Solberg som statsminister och statsministern själv svarade direkt efter FRP:s utspel att hon tänker fortsätta att styra landet.

Strängare invandringspolitik

Fremskrittspartiet hoppas nu kunna vinna tillbaka väljare när partiet blir ett tydligare oppositionsparti, säger Håvard Grønli.

– Nu kommer FRP tydligare kunna markera i sina kärnfrågor, bland annat invandrings- och miljöpolitiken där de tidigare fått göra många kompromisser. FRP kommer kunna argumentera för en strängare invandringspolitik.

Vem är vinnare och vem är förlorare?

– Ja, det är en bra fråga. Kortsiktigt är det de två minsta partierna i regeringen, Kristelig Folkeparti och socialliberala Venstre, vinnare. Dessa partier har önskat en regering utan FRP och gått till val på det tidigare.

Sju ministerposter ska ersättas i regeringen. Förutom finansministerposten innehade FRP bland annat olje- och energiministerposten samt justitie- och invandringsministerämbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.