Dukat för fest – snart smäller det

Uppdaterad
Publicerad

Hot om vindplåga och blötsnö förtar inte feststämningen i Stockholm på Nobeldagen. Värmen från prisutdelning och bankett når långt utanför salongerna.

Dagens huvudpersoner tar i eftermiddag emot medaljer och diplom av kung Carl Gustaf vid den högtidliga prisutdelningen i Konserthuset.

Det lär bli oförglömligt för fysikpristagarna Isamu Akasaki (Japan), Hiroshi Amano (Japan) och Shuji Nakamura (född i Japan, amerikansk medborgare), kemipristagarna Eric Betzig (USA), Stefan W Hell (Tyskland), William E Moerner (USA), medicinpristagarna John O'Keefe (amerikansk och brittisk medborgare), May-Britt Moser (Norge) och Edvard I Moser (Norge), litteraturpristagaren Patrick Modiano (Frankrike) och ekonomipristagaren Jean Tirole (Frankrike).

Nobel 2014

Tidigare på dagen delas fredspriset ut i Oslo till Kailash Satyarthi (Indien) och Malala Yousafzai (Pakistan).

Surpris väntar

Snöglop eller inte, efter utdelningen är det bråttom för alla festklädda från Konserthuset till Nobelbanketten i Stockholms stadshus. Där väntar hemlig meny, underhållning och dans.

Festligheterna börjar med att Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin utbringar en skål till kungen, som i sin tur utbringar en skål till Alfred Nobels ära. Sedan följer en nästan fyra timmar lång sittning innan dansen tar vid en trappa upp i Gyllene salen.

För att tillställningen inte ska bli alltför förutsägbar kan de 1 250 gästerna förvänta sig en hel del överraskningar.

Hemlig meny

Menyn avslöjas inte förrän de 1.300 gästerna sätter sig till bords, vilket sker runt 19.00. Kocken Klas Lindberg står bakom förrätt och huvudrätt och konditorn Daniel Roos ansvarar för desserten. Båda var med i kocklandslaget som blev OS-mästare 2012.

I år ska Johanna Kuniholm, som studerar till civilingenjör och lärare, gå på festen för första gången – som praktikant. Hon ska gå bredvid och lära sig för att kommande år vara toastmaster.

– Toastmasterns jobb är att stå i talarstolen och presentera skålarna i början av banketten och sedan annonsera de pristagare som ska hålla tal.

Så här följer du sändningarna

12.50 SVT2: Fredsprisutdelningen i Oslo

16:25 SVT2: Övriga prisutdelningar i Stockholm

18:00 SVT2: Nobelstudion – förberedelserna inför banketten

18:50 SVT2: Banketten

20:00 SVT1: Banketten forts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobel 2014

Mer i ämnet