Både ris och ros när modeexpterten Sofia Hedström utvärderar Nobelfestens klänningar. Se hennes kommentarer i bildspelet! Foto: TT

Modeexperten om nobelfestens snackisar

Uppdaterad
Publicerad

Glamouröst, glittrigt – och en klänning med nervceller. Sofia Hedström, modechef på Women’s health, utvärderade nobelfestens modesnackisar i Godmorgon Sverige.

Sofia Hedström gav både ris och ros.

– Jag tycker att det var ovanligt mycket paljetter och just glitter. Många imponerade med en hög grad av fest i sina blåsor, säger Sofia Hedström. Hon säger att den intressantaste modesnackisen från kvällen är det faktum att såväl kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och Sofia Hellqvist bar svensk design.

– Det är ju ett ställningstagande och visar ett stöd för svenskt mode. Det är jag extra glad för, säger Hedström, som menar att det var just kungafamiljen som stod för de största modesnackisarna under kvällen.

Från Nobel till Oscars

– Kronprinsessan Victoria imponerade mest genom att verkligen klä sig i en Hollywoodblåsa. Jag skulle kunna se henne gå direkt från Nobelfesten till Oscarsgalan. Hon hade även ett statement-smycke, som verkligen stod ut. Det var ett återvunnet smycke, som drottning Silvia burit vid två tidigare nobelfester.

Men etikettexperter har också kritiserat kronprinsessan Victoria. Hon bar nämligen ett sidenband, det så kallade serafimerordens band, mot bar hud. Något Sofia Hedström från Women’s health inte upprörs av.

– Där är jag mer liberal och tycker att vi har gått vidare från den typen av ganska ålderdomliga stilregler.

Inspirerad av vetenskap

Sofia Hedström passar också på att berömma medicinpristagaren May-Britt Mosers klänning, som hon tycker var ”fiffig”.

– Det är en kreation inspirerad av vetenskapen. Mönstret som vi ser föreställer nervceller. Det tycker jag är ett elegant sätt att föra in något annat moment i klädkoden. Hon var oerhört elegant och väldigt bekväm.

Återhållsamt och moget

Prinsessan Madeleines klänning hade handpåsydda glaspärlor över hela klänningen och vägde enligt uppgift hela 15 kilo. Sofia Hedström tycker att den är moderiktig.

– Mönstrat är en trend man ser just nu på röda mattan-modet. Med den här klänningen kan man se att Madeleine kommer att gå mot ett mer återhållsamt och moget håll. Som vi sett henne tidigare får vi nogv inte se henne igen, säger hon.

”En besvikelse”

En klänning som Hedström inte imponerades av var nobeldebutanten Sofia Hellqvists kreation.

– Den klänningen var en besvikelse. En kreation som skulle passa en skridskoprinsessa snarare än en nobeldebutant. Modegraden på den här klänningen är inte speciellt hög. Den kändes lite daterad, även om det var ett plus att den var svensk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.