Foto: TT

Här tar de emot Nobels fredspris

Uppdaterad
Publicerad
I dag tog pristagarna Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai emot Nobels fredspris i Oslo rådhus. Uppmärksammade Malala sade i sitt tacktal att hon ska använda prispengarna för att bygga skolor i Pakistan.

17-åriga Malala Yousafzai är den hittills yngsta Nobelpristagaren. Hon blev känd över hela världen, när talibaner 2012 attackerade hennes skolbuss och sköt henne i huvudet för hennes orädda kamp för flickors rätt att gå i skolan.

I sitt tacktal vid den högtidliga ceremonin i Oslo rådhus meddelade Malala Yousafzai att hon skänker prispengarna, fyra miljoner kronor, till stiftelsen i hennes namn, Malala-stiftelsen. Pengarna ska användas till att bygga skolor i Pakistan, särskilt i områdena Swat och Shangla.

– Jag älskade att gå i skolan hemma i Swatdalen, sade Malala Yousafzai och fortsatte:

– Men när jag var tio år förvandlades Swat från ett vackert turistmål till ett centrum för terrorism. Mer än 400 skolor förstördes. Flickor fick inte längre gå i skolan. Utbildning blev inte längre en rättighet, det blev ett brott. Jag hade två val – att vara tyst tills jag blev dödad eller att höja min röst, och sedan bli dödad.

Stördes av attentat

Prisutdelningen stördes dock av en obehaglig incident. När Malala fick sitt pris klev en ung man med en mexikansk flagga och med kamera om halsen upp på podiet. På tv-bilderna kunde man höra honom säga ”Please, Malala”, innan han raskt blev bortförd av säkerhetsvakter. Utanför rådhuset omhändertogs han av polis. Mannen var inte beväpnad.

– Det här är inget säkerhetsbrott, eftersom det var en flagga. Samtidigt är det en oönskad händelse som ser väldigt illa ut. Så polisen är inte nöjd, sade insatsledaren Rune Björsvik vid Oslo polisdistrikt till norska medier efter händelsen.

Mer än så ville polisen inte säga direkt efter händelsen.

Satyarthi kämpar för barnen

Avgiftsfri skolgång med undervisning av hög kvalitet är den gemensamma nämnaren för årets fredspristagare. Indiern Satyarthi har fört en långvarig kamp för att rädda barn som tvingats arbeta under slavliknande förhållanden och i stället låta dem gå i skolan.

Så här inledde han sitt Nobeltal:

– Låt oss globalisera medmänskligheten och frigöra våra barn!

Satyarthi inledde talet på sitt modersmål och övergick sedan till engelska.

– Mitt enda mål här i livet är att varje barn ska få lov till: att vara barn, att växa och utvecklas, att äta, sova, se dagsljus, att le och gråta, att leka, att lära, gå i skolan och framför allt att drömma, sade han.

Han och Malala Yousafzai tackades av publiken med stående ovationer som inte ville ta slut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobel 2014

Mer i ämnet