Både i Indien och i Kina bor mer än 1,4 miljarder människor.

Nu är Indien världens folkrikaste land

Uppdaterad
Publicerad

Indien har nu gått om Kina som världens folkrikaste land. I landet bor ungefär en femtedel av jordens befolkning.

Med sina 1,428 miljarder invånare har Indien gått om Kina som världens folkrikaste land, enligt en FN-rapport som släpptes under onsdagen. Det rapporterar Bloomberg.

I Kina bor 1,425 miljarder människor, alltså ungefär 3 miljoner färre än befolkningen i Indien.

En femtedel av jordens befolkning

På jorden bor totalt ungefär 8 miljarder. Det innebär att befolkningen i Indien utgör en ungefär en femtedel av hela jordens befolkning. Var tredje människa på jorden kommer antingen från Kina eller Indien.

Världens tredje mest folkrika land är USA, med cirka 332 miljoner människor. Både Indien och Kina är separat hem till fler människor än Europa, Afrika eller Amerika.

Växer långsamt

Trots att jordens befolkningen ökar växer den i den långsammaste takten sedan 1950-talet, och i flera länder minskar befolkningen. Bland dem Kina, där befolkningen minskade med 850 000 år 2022, enligt CNN.

Snabbast växer jordens befolkning i Afrika. Hälften av befolkningökningen i världen mellan nu och 2050 väntas vara koncentrerad där, enligt FN.

Faktorer i befolkningsökning

Födelsetal, förväntad livslängd och migration är faktorer som påverkar befolkningsökningen och i vilken takt den sker.

Medellivslängden stiger i både Kina och Indien, och är 78 år i Kina respektive 70 i Indien.

Den förväntade livslängden ökar globalt, medan födelsetalen sjunker. Även i Kina och Indien sjunker födelsetalen, med ett genomsnitt på 1.2 barn i Kina och 2 i Indien, skriver Al Jazeera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.