Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenskar har börjat resa mer, det visar siffror från Resurs Resebarometer, men något som sticker ut i undersökningen är att resenärer håller sig mer till mer till europeiska destinationer. Foto: SVT/TT

Nu reser vi mer igen: Här är topp tio resmålen

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar har börjat resa mer, det visar siffror från Resurs Resebarometer, men något som sticker ut i undersökningen är att resenärer håller sig mer till Europa.

– När vi känner oss otrygga vill vi inte resa för långt bort från vårt land. Vi håller oss på välbekanta områden, säger resejournalisten Colette van Luik. 

Antalet utlandsresor bland svenskar har börjat öka. Strax över 9 miljoner resor gjordes under förra året, det visar Resurs barometer som undersökt hur vårt resande har ändrats sedan allt från coronapandemin och krigstider till en stigande inflation som bidragit till ett osäkert läge i världen.

Något som däremot har ändrats är att resenärer håller sig mer till europeiska destinationer, sett till våra topp tio resmål under 2022. Danmark, Spanien och Tyskland, Finland och Norge låg bland de fem bästa resemålen.

– Inga av de här ickeeuropeiska länderna finns på listan. USA och Thailand har legat och tangerat tidigare men det gör de inte längre, säger Hans Remvig från Resurs, ett oberoende konsultföretag inom resor och turism.

En dålig ekonomi och otrygghet i världen gör att svenskar håller sig mer till Europa, menar resejournalisten Colette van Luik. Samtidigt är hon inte förvånad över att Danmark ligger först uppe på listan.

– Danmark är väldigt bra på att marknadsföra sig själva, de är duktiga på att lyfta upp sitt land.

Se mer om varför vårt resande har både ökat och ändrats, vad gäller destinationerna, i klippet ovan.

Topp tio resor utomlands 2022

1. Danmark

2. Spanien

3. Tyskland

4. Finland

5. Norge

6. Grekland

7. Italien

8. Frankrike

9. Storbritannien

10. Turkiet

Källa:

RESURS för Resor och Turism

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.