Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SAS vd Anko van der Werff om miljardförlusten Foto: SVT

Ny brakförlust för SAS

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget SAS gör ännu en miljardförlust. Vd:n är dock optimistisk och ser ett överraskande högt bokningstryck inför sommaren.

Det har blivit lite av en följetong att SAS redovisar jätteförluster och det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret blev inget undantag.

Förlusten på 1,4 miljarder kronor var dock väntad i linje med marknadens förväntningar. Företagets vd Anko van der Werff ser dessutom en positiv trend.

– Vi har alltid sagt att det här året kommer innebära en ekonomisk förlust men helt ärligt, de här siffrorna vi har uppvisat är bättre än förutspått även om det innebär en förlust.

van der Werff påpekar dessutom att bokningstrycket inför det för bolaget viktiga tredje kvartalet, det vill säga sommarsäsongen, är högt.

Kan flygstrejk hota SAS i sommar?

Förra sommaren präglades av SAS-strejken med inställda flyg liksom kaoset med säkerhetskontrollerna vid Arlanda som innebar extremt långa köer.

Inför sommaren finns det nu strejkhot, bland annat över jätteflygplatsen Heathrow i London liksom en potentiell strejk bland flygledare i Frankrike.

Något som dock inte oroar van der Werff särskilt mycket.

– Gällande SAS finns ingen oro, vi har alla avtal på plats. Sedan kan det ske vissa störningar, till exempel väderrelaterat men det kommer att bli betydligt bättre än förra året. Flygindustrin har tagit lärdom.

Fakta SAS delår

  • SAS gjorde en förlust före skatt på 1,4 miljarder kronor för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Det kan jämföras med en förlust på 1,5 miljarder kronor samma period 2022.
  • Intäkterna för bolaget uppgick till 8,9 miljarder kronor (7 miljarder kronor).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.