Arkivbild. Foto: TT

Ny EU-lag påverkar arvslagen

Uppdaterad
Publicerad

Utlandsvenskar omfattas från 17 augusti inte längre av svensk arvrätt. Det är innebörden när en ny EU-lag träder i kraft. Något som kan få stora konsekvenser för arvtagare.

Bakgrunden till lagändringen är ett EU-beslut 2012 om ändringar av arvsreglerna. EU:s princip om fri rörligheten skulle gynnas genom ökad tydlighet om vilket lands lag som gäller när personer inte bor i sitt hemland.

Den 17 augusti träder den nya lagen i kraft. Efter ändringen kommer till exempel svenskar som bor i Frankrike inte längre att omfattas av svensk arvsrätt. Nu kommer i stället fransk arvsrätt att tillämpas.

Tydligare regler

– De två största fördelarna är att en arvsprocess bara kan komma upp i en domstol. Bor en person i Sverige kommer det upp i svensk domstol. Den andra fördelen är att man är överens om samma lag, säger Ulf Bergqvist som är advokat med inriktning på arvsrätt och familjerätt.

Även om grundregeln är att arvslagen gäller i det land där man bor så kommer man i framtiden kunna skriva in i sitt testamente vilken arvslag som ska gälla. Antingen den i sitt hemland eller den i det land där man bor.

– Jag skulle råda de personer som berörs av detta att titta över de respektive ländernas arvslagar och sedan får man se vilken som passar en bäst, säger Ulf Bergqvist.

Utlandssvenskar påverkas

Ett exempel är Spanien, där uppskattningsvis 90.000 svenskar bor i dag. För att som svensk i Spanien behålla den svenska arvsrätten behöver man skriva ett testamente och uttryckligen välja att svensk arvsrätt ska gälla.

Spansk och svensk arvsrätt skiljer sig på många punkter. Charlotte Andersson är jurist med inriktning på spansk och svensk familjerätt.

– Den största skillnaden är att arvingarna kan bli skyldiga att betala den avlidnes skulder. Det kan dock frångås om man inte väljer att acceptera med förbehåll eller att helt avstå från arvet, säger hon.

Kritik mot nya lagen

Det har kommit kritik mot den nya lagen där kritiker menat att det i framtiden kommer att vara svårt att avgöra var en avliden person egentligen bor. Ulf Bergqvist ser dock inte detta som ett problem.

– Jag tror att det kommer att vara ett betydande mindre problem än vad det pratats om. De flesta vet ju var man bor. Det finns undantag men de är få, säger han.

En annan punkt som lyfts upp är att man efter att lagen börjat tillämpas ska kunna göra sina arvingar arvlösa. Detta ser advokat Ulf Bergqvist som en missuppfattning.

– Man kommer inte alls kunna göra sina barn arvlösa. Den enda situation som detta skulle kunna ske är om du som svensk flyttar till England och bosätter dig där. Men då måste du bo där permanent, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.