Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juristen Anita Fink Knudsen berättar vad de nya konsumentreglerna innebär. Foto: SVT/Storyblocks

Ny lag ska göra det säkrare att shoppa online

Publicerad

På söndag, den första maj, så träder en ny lag i kraft som ska öka skyddet för konsumenter som handlar på nätet. Det ska bli säkrare att ladda ner en app, streama eller lyssna på en ljudbok.

– Det är hög tid, minst sagt. Nuvarande konsumentköplag går tillbaka till 1990, säger Anita Fink Knudsen, jurist på advokatfirman Dahlgren & Partners.

När nuvarande konsumentköplag kom till 1990 så fanns förvisso internet, men nätshoppingen har sedan dess exploderat. Den nya lagen som kommer på söndag välkomnas av juristen Anita Fink Knudsen:

– Jag ser framför mig ett modernare konsumentskydd. Det påverkar alla konsumenter. Det handlar om att skydda konsumenter och tydliggöra vilka skyldigheter näringsidkare har.

Den nya lagen kommer bland annat innebära att konsumenten är skyddad redan när den anger sina personuppgifter.

– Vi har alla sett annonser där man får varor gratis om man skriver in sina personuppgifter. Nu kommer tillhandahållandet vara likställigt med att betala och hela konsumentköplagen gäller, säger Anita Fink Knudsen.

Se mer om nya lagen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.