Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se konspirationsteoretikern Alex Jones erkänna att Sandy Hook-skjutningen inte var en bluff i klippet. Foto: Briana Sanchez/TT

Ny mångmiljonsmäll för konspirationsteoretiker

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske konspirationsteoretikern Alex Jones har dömts att betala ytterligare 45,2 miljoner dollar i skadestånd för att ha påstått att massakern i lågstadieskolan Sandy Hook 2012 var en bluff. Det totala beloppet stiger därmed till över 49 miljoner dollar, vilket kan innebära slutet för hans sajt Infowars.

Skadeståndet ska betalas ut till föräldrarna till en av de sexåringar som sköts ihjäl av en 20-årig man som trängde in i skolan i december 2012.

Juryn fastslog redan i torsdags att Jones ska betala 4,1 miljoner dollar i kompensatoriskt skadestånd för den skada han vållat genom sina påståenden. På fredagen lade juryn till 45,2 miljoner dollar i straffskadestånd (”punitive damages”), vilket är en ren bestraffningsåtgärd.

I praktiken kommer det slutliga beloppet att bli asevärt mindre på grund av delstaten Texas maxbelopp för straffskadestånd, skriver Washington Post. Varje kärande kan få högst 750 000 dollar plus det dubbla kompensatoriska skadeståndsbeloppet.

Föräldrarna hade stämt Jones på 150 miljoner dollar (1 534 miljoner kronor).

Ändrade sig i domstolen

Sex vuxna och 20 barn dödades i massakern. Jones spred dock länge påståendet att händelsen var påhittad och att överlevande och anhöriga var skådespelare. Syftet skulle ha varit att tvinga fram hårdare vapenlagar i USA.

I rätten fick han frågan om han förstår att det var oansvarigt att sprida lögnerna om massakern.

– Det gör jag. Särskilt när jag träffat föräldrarna. Det var 100 procent på riktigt. Det sade jag igår också men media vill inte låta mig ta tillbaka det, svarade Alex Jones.

Föräldrarna vittnade i sin tur om hur de förföljts och trakasserats av anhängare till Jones.

– Jag kan inte beskriva vilket helvete jag och andra har gått igenom de senaste nio och ett halvt åren på grund av Alex Jones vårdslöshet och ignorans, sade pappan Neil Heslin enligt CBS News.

Fler processer pågår

Alex Jones sade under domstolsförhandlingarna att ett skadestånd på mer än 2 miljoner dollar kommer att ”sänka” Infowars. Moderbolaget Free Speech Systems ansökte om konkursskydd för en vecka sedan.

En ekonom som granskat företagets ekonomi bedömer dock att Alex Jones och Infowars tillsammans har tillgångar på upp till 270 miljoner dollar. Enbart i fjol ska Jones ha tagit ut 62 miljoner dollar från företaget.

Jones kan räkna med ytterligare skadeståndskrav senare i år. Anhöriga som stämt honom för förtal har redan fått rätt av en domstol i Connecticut och en i Texas. Skadeståndsbeloppen återstår dock att fastställa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.