Foto: Emrdah Gurel

Ny rapport: Över 80 miljoner människor på flykt i världen

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 har antalet människor på flykt stigit till över 80 miljoner människor, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR i en ny rapport.

”Vi har nu passerat ytterligare en dyster milstolpe, och antalet kommer att fortsätta att öka om inte världsledarna slutar kriga”, säger UNHCR-chefen Filippo Grandi.

I början av året var mer än en procent av jordens befolkning – 79,5 miljoner människor – på flykt till följd av militära konflikter, förföljelser och brott mot mänskliga rättigheter, däribland nära 30 miljoner med officiell flyktingstatus och över 4 miljoner asylsökande.

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade i mars stridande parter i hela världen att lägga ned vapnen till dess att covid-19 är nedkämpat. Uppmaningen hörsammades på vissa håll i världen, men bland annat i Syrien, Kongo-Kinshasa, Moçambique, Somalia och Jemen har väpnade konflikter fortsatt att tvinga människor på flykt.

Pandemin förvärrar situationen

Covid-19 har enligt UNHCR förvärrat situationen för människor på flykt då de gjort de svårare för dem att nå säkra destinationer och att söka asyl.

– Viruset har förstört alla aspekter av mänskligt liv och kraftigt försämrat redan befintliga utmaningar för tvångsförflyttade och statslösa, skriver UNHCR.

I april, under den första vågen av pandemin, hade hela 168 länder helt eller delvis stängt sina gränser, varav 90 länder hade stoppat alla typer av asylsökningar. Sedan dess har 111 länder sett till att deras asylsystem åtminstone delvis kan fungera, trots åtgärder för att minska smittspridningen.

Men, trots det har antalet nya asylsökningar fallit med en tredjedel jämfört med i fjol, uppger UNHCR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer