Studien visade att de som drack minst fyra koppar kaffe om dagen hade 20 procents lägre risk att drabbas av malingt melanom. Foto: TT

Ny studie: Kaffe kan skydda mot hudcancer

Uppdaterad
Publicerad

En stor amerikansk studie visar att kaffe kan minska risken för den farliga hudcancersjukdomen malignt melanom.

Tidigare studier har visat att kaffe kan ha en skyddande effekt mot långsamväxande basalcellscancer. Men nu tyder mycket på att kaffe även skyddar mot den farligare hudcancerformen malignt melanom.

I den nya amerikanska studien som har publicerats i Journal of the National Cancer Institute, fick nästan 450.000 ljushyade amerikaner svara på frågor om sitt kaffedrickande. Sen följde forskarna dem under en tio års period för att se vilka som utvecklade melanom. Studien visade att de som drack minst fyra koppar kaffe om dagen hade 20 procents lägre risk att drabbas av malignt melanom. Men bara om kaffet innehöll koffein.

Välgjord studie

– Jag tycker att detta är en väldigt välgjord och intressant studie. Dessutom finns det biologiska studier som underbygger resultaten så det här är väldigt spännande, säger Johan Hansson, professor i onkologi vid Karolinska Institutet.

Forskarna vet inte med säkerhet vad det är i kaffet som skyddar oss mot hudcancer men man tror att det är koffeinet eftersom koffeinfritt kaffe inte gav samma effekt. En teori är att koffeinet stimulerar försvarsmekanismer i våra hudceller.

Koffein skyddar

– Ja, det finns många intressanta hypoteser för varför det här skulle kunna fungera. Experiment har visat att substanser i kaffet som till exempel koffein kan skydda mot ultraviolett ljus och att det kan skydda mot så kallade fria radikaler som skadar cellerna. Det kan också vara så att koffeinet gör att celler dör om de har blivit svårt skadade istället för att utvecklas till cancerceller.

Kaffevanor behöver inte ändras

I Sverige insjuknar ungefär 3.500 svenskar i malignt melanom varje år. Ökat solande har gjort att det är en av de tumörsjukdomar som har ökat snabbast. En 20-procentig minskning av malignt melanom skulle innebära att man undvek 700 fall per år. Men Johan Hansson tycker inte vi ska ändra våra kaffevanor nu eftersom det inte är säkert att man kan överföra resultaten till Sverige.

– Studien har tittat på en äldre befolkning där alla var över 50 år gamla och bosatta i USA. Sammantaget har den här gruppen ungefär dubbelt så hög risk för melanom som vi har i Sverige, säger Johan Hansson.

Undvik solen

En annan brist är att forskarna inte har tagit reda på hur mycket varje person har solat, vilket ju är den viktigaste riskfaktorn för malignt melanom.

I väntan på fler studier som bekräftar resultaten är det bästa rådet fortsatt att vara försiktig i solen om man vill minska risken att drabbas av hudcancer.

– Man ska undvika att bränna sig i solen och man ska titta på sin hud eftersom man har stor chans att upptäcka om en melanomtumör är på väg att utvecklas. Sedan kan man fortsätta att dricka kaffe, säger Johan Hansson med ett leende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer