Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Känner paren på stan igen sig i att kvinnor utför det mesta av hushållsarbetet hemma? Hör dem berätta vem som diskar och vem som nattar barn. Foto: SVT

Ny studie: Så mycket tid lägger män och kvinnor på hushållet

Publicerad

Kvinnor lägger mer tid på att diska och laga mat och män spenderar i genomsnitt mer tid på underhåll av fordon och hantering av hushållsekonomin. Slutsatserna kommer från en ny studie gjord av Statistiska centralbyrån.

SCB har på uppdrag av regeringen gjort en studie för att undersöka hur mycket tid män och kvinnor lägger på hem- och omsorgsarbete.

Det handlar om hushållsarbete som att laga mat, diska, städa och tvätta. Men studien har också undersökt hur mycket tid respektive kön lägger på omsorg av barn och underhåll av fordon och bostad.

– Vi lägger tid på olika saker. Kvinnor lägger mer tid än män på hushållsaktiviteter och män gör mer av underhållsarbetet på bostad och fordon, säger Marie Hollertz, sektionschef på SCB.

Här är det jämn fördelning

Exempelvis ägnar kvinnor i genomsnitt en timme och 24 minuter per dygn åt matlagning och män strax över en timme. Kvinnorna lägger också mer av sin tid på omsorg av barn, som att klä på, mata och sköta läggning.

– Men vi ser att det finns en jämn fördelning med läxhjälp och att vara närvarande vid aktivitet och lek, säger Marie Hollertz. 

Samma mönster som tidigare

Studien redovisar inte hur män och kvinnor i samma hushåll disponerar sin tid utan avser hela befolkningen. Totalt har SCB frågat 18 000 personer, svarsfrekvensen ligger på 31,7 procent. Tidigare liknande studier har gjorts tre gånger tidigare, men inte med fokus på obetalt hemarbete.  

– Vi ser att det är samma mönster i de undersökningarna som i den här nya.

Om rapporten:

Regeringen gav i mars 2021 SCB i uppdrag att genomföra TID, en ny studie av tidsanvändning bland kvinnor och män med fokus på det obetalda hem- och omsorgsarbetet.

Statistiken bygger på uppgiftslämnarens uppskattning av tidsåtgång för olika aktiviteter.

I rapporten avser begreppet ”hemarbete” de aktiviteter som är kopplade till det obetalda arbetet som sker i hemmet. Inom begreppet ryms underaktiviteter som ”hushållsarbete” och ”underhållsarbete”. Till exempel räknas matlagning, städning och tvättning som hushållsarbete medan trädgårdsarbete, underhållsarbete och underhåll av fordon räknas till underhållsarbete.

Omsorgsarbete avser de aktiviteterna som är kopplade till de egna barnen, andras barn samt vuxna i eller utanför hushållet. Även här finns underaktiviteter, som läxhjälp och tillsyn av barnen.

Till skillnad från tidigare tidsanvändningsundersökningar samlas aktiviteter inom fritiden inte in. Det innebär att aktiviteter som att titta på tv, läsa, motionera, spela och att utöva hobbys inte ingår i undersökningen.

Insamlingsperioden för TID startade i mitten av september 2021 och avslutades strax före jul samma år. Svarsfrekvensen i undersökningen blev 31,7 procent.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.