Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns det inga negativa biverkningar tror jag att det här kan bli väldigt populärt”, säger Henrik Sundén, docent i organisk kemi vid Göteborgs universitet. Foto: SVT

Ny syntetisk alkohol lovar rus utan baksmälla: ”Kan bli väldigt populärt”

Uppdaterad
Publicerad

Går det att dricka utan att bli bakfull eller utveckla ett beroende? Det är något som en brittisk forskare försöker reda ut. Hans företag har tagit fram en sorts syntetisk alkohol – som nu inväntar godkännande hos tillsynsmyndigheter i Europa och USA.

– Finns det inga negativa biverkningar tror jag att det här kan bli väldigt populärt, säger Henrik Sundén, docent i organisk kemi.

Den brittiske forskaren David Nutt har utvecklat syntetiskt alkohol som ska göra att en person varken blir beroende eller får en kraftig baksmälla dagen efteråt.

Forskarens företag är bara en av flera som försöker få ut en sådan produkt på marknaden och Henrik Sundén, docent i organisk kemi vid Göteborgs universitet, ser positivt på att det studeras mer om ämnet.

– Uppnår man alla positiva effekterna som forskarna är ute efter tror jag att det kan bli en riktig försäljningssuccé, men återigen måste man adressera frågor som om det är giftigt? Finns det några biverkningar, som beroende till exempel?

Se docenten Henrik Sundén berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.