Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här använder polisen i Belarus tårgas mot demonstranterna. Varning för starka bilder. Foto: Radio Free Europe/Radio Libert

Nya protester i Belarus – för 7:e helgen i rad

Publicerad

Tiotusentals personer i Belarus demonstrerade för sjunde helgen i rad. Demonstranterna krävde presidenten Alexander Lukasjenkos avgång men möttes än en gång av maskerade män med granater och tårgas.   

Demonstranterna, många klädda i oppositionens röd-vita färger, skanderade ”bedragare” när de tågade, bland annat genom huvudstaden Minsk. Men, många av dem arresterades och fördes bort i skåpbilar av maskerad polis som använde våld, granater och tårgas för att skingra demonstranterna. 

Enligt människorättsaktivister fördes minst 53 personer bort under söndagens protester, rapporterar Reuters.

”Folkets installation”

Dagens demonstrationer har av många kallats ”folkets installation” av Svetlana Tichanovskaja, oppositionsledaren som efter det kritiserade valet den 9 augusti flydde till Litauen.

-Vi har kommit för att fira folkets installation av folkets president, säger Alexander, en 30-årig logistikarbetare, demonstrerande i Minsk, till Reuters. 

– Först förfalskade han valet och sen förfalskade han installationen.

Lukasjenko har av oppositionen anklagats för valfusk och många länder, däribland EU , USA och Storbritannien har vägrat erkänna Lukasjenko som valet segrare. I onsdags lät sig Lukasjenko utan förvarning installeras för en sjätte mandatperiod som landets president, något som lett till förnyade protester, även internationellt.

”Lukasjenko måste gå”

Allt fler internationella röster höjs nu för att Lukasjenko måste lämna sin post. Senast har Frankrikes president Emanuel Macron krävt hans avgång.

– Vi bevittnar en maktkris i Vitryssland med en auktoritär administration som inte kan acceptera demokratins logik, sade Macron i en tidningsintervju på söndagen.

– Det är uppenbart att Lukasjenko måste gå.

Ryssland, Belarus allierade, har däremot sagt att EU och andra länders vägran att erkänna Lukasjenko som landets legitima president strider mot internationell lag och är en direkt inblandning i Belarus interna angelägenheter. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer