En patrull ur de fredsbevarande FN-trupperna i Bangui, huvudstaden i Centralafrikanska republiken. Foto: TT

Nya sexanklagelser mot FN-trupp

Publicerad

Nya ”extremt allvarliga” anklagelser om sexuella övergrepp riktas mot FN:s fredsbevarande styrka och fransk trupp i Centralafrikanska republiken, enligt en ny FN-rapport.

Franska myndigheter har informerats efter uppgifter om att soldater tvingat flickor till tidelag i utbyte mot en liten summa pengar. Exakt hur många fall det rör sig om utreds fortfarande.

– Vi har nåts av rapporter om tidelag som involverar franska soldater men vi kan inte bekräfta dem just nu, säger en FN-tjänsteman till AFP.

FN-soldater från Burundi och Gabon kommer att hållas kvar i sina baracker tills dess att utredningen är klar, och ländernas FN-ambassadörer har informerats.

Övergreppen ska ha skett mellan 2013 och 2015 i Kemo-regionen i Centralafrikanska republiken. En grupp från FN skickades till området förra veckan för att intervjua offer och samla information.

Tre flickor har berättat att de inne i det franska lägret klätts av, blivit fastbundna och sedan tvingade att ha sex med en hund. Det övergreppet skedde 2014, enligt uppgifter från en frivilligorganisation.

Det är den senaste i raden av anklagelser om sexövergrepp i CAR av den fredsbevarande styrkan Minusca. I måndags kom anklagelser mot FN-soldater från Marocko och Burundi, som involverade en 14-årig flicka.

Även Frankrike har utrett anklagelser mot landets Sangaris-styrka, vars insats inte är under FN-flagg.

Fakta: Övergreppen i CAR

FN-chefen Ban Ki-Moon har tidigare avskedat chefen för Minusca-styrkan, men anklagelserna om övergrepp har fortsatt.

FN:s anseende har svärtats av skandalen kring utländska truppers övergrepp mot barn i CAR. En oberoende panel var mycket kritisk till att FN satt på en rapport i flera månader utan att agera.

Fallen avslöjades av den svenske visselblåsaren Anders Kompass, som först beskylldes för tjänstefel men senare fick upprättelse i domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.