Foto: TT

Nya trenden: alkoholfritt öl

Uppdaterad
Publicerad

På två år har försäljningen av alkoholfri öl ökat med 75 procent. ”Den nya alkoholfria trenden är väldigt positiv för folkhälsan”, säger ölexperten Marianne Wallberg.

För två år sedan tog försäljningen av de alkoholfria dryckerna fart och för ett år sedan kunde man se en ny trend växa fram.

Försäljningen av alkoholfritt öl har år efter år ökat, de senaste två åren med 75 procent.

– Sverige är ett föregångsland, även om trenden först kom till Tyskland och Spanien, säger ölexperten Marianne Wallberg som under många år har drivit en ölmässa i Stockholm.

Varför vill svenskarna dricka alkoholfritt?

– Förr i tiden beställde man en stor stark och ville ha så mycket alkohol och dryck som möjligt i glaset. I dag är det annorlunda. Man ser mer till smaken och mindre till alkoholhalten.

Hälsomedvetna

Ytterligare en anledning till trenden, menar Marianne Wallberg är att svenskarna blivit mer hälsomedvetna, tänker på sina levervärden, vill slippa att bli bakis och inte lägga på sig extrakilon.

– Dessutom har finkrogarna börjat ta in alkoholfria ölsorter. Tidigare rynkade de bara på näsan.

Nästan samma prisklass

Men på grund av att det krävs avancerad teknik och dyrare råvaror när alkoholfri öl ska tillverkas ligger den i nästan samma prisklass som den alkoholhaltiga ölen. Dock är den ju inte beskattad med alkoholskatt.

För att en öl ska klassas som alkoholfri får den innehålla max 0,5 procent alkohol. Alkoholfri cider är också något som blivit allt mer poppis de senaste åren.

– Jag gläds åt den nya trenden. Den är väldigt positiv för folkhälsan, säger Marianne Wallberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer