Foto: SVT

1.000 svenskar i Maltabolag

Uppdaterad
Publicerad

I den så kallade Paradisläckan har SVT identifierat 1.180 svenskar. De allra flesta , 1.000 personer, finns i bolag på Malta, ett land som har gjort sig känt för generösa skatteregler.

En anledning är att bolagsskatten är lägre på medelhavsön. Med komplicerade regler kan den komma ner till fem procent.

Granskningen visar att de 1.000 utpekade svenskarna är ojämt fördelade i landet. De allra flesta finns i Stockholm, i rika områden som Danderyd och Östermalm, men också i andra områden som Strömstad och Vellinge.

Så säger lagen

Att sätta upp bolag och placera pengar i andra länder är helt lagligt, så länge man betalar skatt i respektive land. Men bolagsregistret är mycket mer diskret än det svenska. Att äga ett bolag på Malta ger goda möjligheter att undvika offentlighet, och landet har enligt kartläggningen som journalistnätverket ICIJ har gjort klassats som ett lågskatteland med begränsad insyn.

Fri rörlighet för kapital är också en av grundpelarna i EU, och Maltas skattesystem har godkänts av EU vid inträdet 2004.

I EU har dock Malta, liksom vissa andra länder, fått hård kritik för sina generösa skatteregler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.