Foto: TT/SKATTEVERKET

Skatteverket: Kan komma fler läckor

Uppdaterad
Publicerad

I en ny läcka avslöjas hur toppolitiker och näringslivsjättar kan kopplas till några av världens skatteparadis. En av dem är Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv.

– Vi håller på och söker information, bland annat genom vårt internationella samarbete, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket.

En ny internationell läcka visar att toppolitiker och näringslivsjättar har kopplingar till några av världens skatteparadis.

Utpekade personer kan utredas

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling är en av dem som finns med i de läckta dokumenten.

– Det som kommit fram i media hittills är för lite att agera på. Men vi håller på och söker information, bland annat genom vårt internationella samarbete, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, till SVT Nyheter.

Skatteverket fick kännedom om att en ny läcka var på gång redan för en och en halv vecka sedan.

– Då hade vi inga närmare uppgifter, men nu arbetar vi för fullt med att ta reda på information och utreda den, säger Margareta Nyström, internationell samordnare på Skatteverket.

Nya verktyg efter Panamaläckan

Närmare 300 personer arbetar i dag med internationell skatteflykt på Skatteverket. Efter Panamadokumenten inleddes ett internationellt arbete länderna emellan för att motverka skatteplanering och skattefusk.

– Vi har lärt oss mycket av det arbetet och då var det inte fråga om det skulle komma en ny läcka, utan när. Jag tror att det kan komma ännu fler, säger Margareta Nyström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.