Foto: SVT

TV: Detta är Paradisläckan

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ledde Panamadokumenten till att Islands statsminister avgick. En ny internationell läcka avslöjar nu hur toppolitiker, näringslivsjättar och förmögna privatpersoner har kopplingar till några av världens skatteparadis – och hur de genom olika upplägg undviker att betala skatt.

Se klippet ovan.

Detta är Paradisläckan:

• Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13.4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

• Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet.

• Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

• Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

• De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Vad är ett skatteparadis?

• Namnet skatteparadis syftar på länder med låg eller ingen skatt. Det handlar ofta om små länder och öar utan ett stort eget näringsliv som istället specialiserar sig på finansiella tjänster.

• Syftet med att placera tillgångar i skatteparadis är ofta att maximera sin förmögenhet, bland annat genom att man slipper vinstskatt vid försäljning.

• Förutom att inte kräva skatt erbjuder skatteparadisen ofta hög grad av banksekretess, till exempel kan en banktjänsteman som ger ut information om en kund straffas med fängelse. Detta gör att skattemyndigheter har lite insyn.

• Ofta används brevlådeföretag, en mellanhand, med så kallade målvakter för att ytterligare minska insynen i vilka som är de egentliga ägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.