Foto: SVT

Paradisläckan avslöjar hur de rika gör affärer i skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

En ny internationell läcka avslöjar nu hur toppolitiker, näringslivsjättar och förmögna privatpersoner har kopplingar till några av världens skatteparadis och hur de genom olika upplägg undviker att betala skatt.

Vad är det här för typ av läcka?

Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument. Dokumenten kommer från några av världens så kallade skatteparadis, det vill säga länder och öar som kräver låg eller ingen skatt, samt ett antal slutna territorier. Handlingarna kommer från 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

Källan är två juristbyråer och 19 bolagsregister. Dokumenten ger en unik inblick i skatteparadisens värld och visar hur människor och företag, genom de tjänster som erbjuds i skatteparadisen, kan undgå att betala skatt  ofta genom laglig men avancerad skatteplanering.

Vilka finns med i dokumenten?

Spåren i Paradisläckan leder till några av världens toppolitiker, näringslivsjättar och flera välkända företag. Några av dem som dyker upp är:

USA:s handelsminister, Wilbur Ross

Donald Trumps svärson och rådgivare, Jared Kushner

Svenskt näringslivs ordförande Leif Östling och internationella näringslivstoppar

Var kommer läckan ifrån?

Den största delen av dokumenten är hemliga handlingar från juristbyrån Appleby, som specialiserar sig på att hjälpa storföretag och förmögna privatpersoner genom att tillhandahålla så kallade brevlådeföretag i skatteparadis och slutna områden.

Byråns huvudkontor ligger på Bermuda men har även kontor i bland annat Hong Kong, Shanghai, på Brittiska Jungfruöarna och Caymanöarna.

Byrån har valt att inte svara på frågor kring uppgifterna som framkommer i Paradisläckan men skriver i ett pressmeddelande att de följer lagen och att byrån regelbundet kontrolleras av myndigheter.

Vilka ligger bakom det här avslöjandet?

Paradisläckan kom först till den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists.

382 journalister från 67 länder har granskat innehållet.

Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet  Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

The New York Times, The Guardian, BBC och Novaja Gazeta är några av de internationella medier som deltagit i samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.