155 tungt kriminella gripna i Sverige i stor internationell insats

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande razzior skedde runt om i världen – och även mot en rad svenska adresser under måndagsmorgonen, som en del av den internationella polisoperationen ”Trojan Shield”.

Insatsen är resultatet av att FBI har lyckats infiltrera kriminella nätverk genom att skapa en krypterad telefontjänst, Anom, och etablerat den som kommunikationsväg i kriminella kretsar.

Totalt har 155 personer gripits i Sverige, uppger polisen i ett pressmeddelande. Insatsen är den största hittills mot organiserad brottslighet och polisen bedömer att flera av de frihetsberövade är ledande personer i kriminella nätverk. Enligt polisen har insatsen förhindrat tio mord.

800 personer har hittills gripits runt om i världen. Över åtta ton kokain har tagits i beslag tillsammans med 250 skjutvapen, 55 lyxfordon och över 48 miljoner dollar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brott och straff – Teckenspråk

Mer i ämnet