Flera landsting driver olika projekt för att förebygga självmord. Men det går inte att helt förhindra att det sker. Foto: TT

1643 personer sökte hjälp – tog livet av sig

Publicerad

Varje gång en patient som är inskriven inom vården tar livet av sig ska händelsen utredas och anmälas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Totalt har 1643 patienter inom sluten och öppenvård tagit livet av sig de senaste fyra åren. När SVT gått igenom flera utredningar finns flera återkommande brister inom vården.                                          

Det handlar bland annat om kommunikationsproblem mellan vårdavdelningar, brister i tillsynen av patienter och bristfällig riskbedömningen gällande självmord. 

Från flera håll inom psykiatrin kommer larmsignaler om att personal saknas. Landstinget Dalarna har stängt ned en psykiatriavdelning pga personalbrist.                                       

Flera landsting driver olika projekt för att förebygga självmord. Men det går inte att helt förhindra att det sker menar Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och landsting.                                                                  

-Skulle vi låsa in människor så effektivt att det inte går att ta livet av sig så blir det en omänsklig vård, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.