Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet ser du utredaren Ylva Branting från Socialstyrelsen (till höger) förklara varför det finns skillnader mellan kommuner och planen för att åtgärda det. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

Missförstånd när kommuner tolkar LSS – Socialstyrelsen tar fram handbok

Uppdaterad
Publicerad

Veckans avsnitt av 15 minuter på teckenspråk handlar om att allt färre personer med dövblindhet beviljas ledsagning. Ylva Branting, utredare på Socialstyrelsen, säger att en del kommuner missförstår hur lagen ska tolkas.

Ylva Branting säger också att det är stora skillnader från kommun till kommun. Med start nästa år ska kommunerna ta fram en handbok för att hjälpa kommunerna att förstå vad som menas med lagstiftningen.

– En kommun tycker att fyra timmar i månaden är en skälig nivå. En annan kommun har en gräns på tio timmar per dygn, berättar hon.

Teckenspråksvärlden

Färre får LSS-ledsagning

Personer med dövblindhet ingår ofta i personkrets 3 enligt LSS-lagstiftningen. Men om deras funktionsnedsättning eller livssituation inte bedöms vara tillräckligt svår kan de istället få enklare former av hjälp genom Socialtjänstlagen. Socialtjänstlagen (SoL) ger vanligtvis färre timmar med ledsagning än LSS.

För 20 år sedan fanns det över 3000 personer i LSS-personkrets 3, men nu har det minskat till under 1000 personer.

Förbundsordföranden kritisk

Vi har också haft kontakt med en person som fick minskad ledsagning när hon flyttade till en annan kommun. Det gör FSDB:s ordförande Klas Nelfelt upprörd.

– Hur är det möjligt att jag kan ha olika rättigheter i olika kommuner? Jag är ju fortfarande samma person, med samma dövblindhet!

I videoklippet ser du mer av Klas Nelfelts kritik och Socialstyrelsens åtgärdsplan.

Se avsnitt 6 av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 6 november 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/eQrB3mb/15-minuter-pa-teckensprak/farre-personer-med-dovblindhet-far-ledsagning?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet