Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar Malin Szilva Beasley från Dövblind Barn och Ungdom varför självständigheten är så viktig: ”Om man ska köpa en present till sina föräldrar – då ska ju inte föräldrarna följa med?” (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

”Ledsagning ger personer med dövblindhet frihet att bestämma själva”

Uppdaterad
Publicerad

I veckans avsnitt av 15 minuter på teckenspråk berättar vi om Socialstyrelsens kartläggning som visar att allt färre personer med dövblindhet beviljas ledsagning enligt LSS.

Malin Szilva Beasley, ordförande för DBU (Dövblind Barn och Ungdom), säger att ledsagningen är viktig för barn och ungdomar.

– Det ger dem frihet att bestämma själva och inte vara beroende av familjen och vänner.

15 minuter på Teckenspråk

Hoppas på förändringar

Socialstyrelsens rapport har nu lämnats över till regeringen som ska utreda om det behövs ett nytt lagförslag. I rapporten föreslås det att all ledsagning, både genom socialtjänstlagen och LSS-lagstiftningen, ska samlas i en enda lagstiftning.

– Vi hoppas att rapporten kommer att leda till konkreta resultat denna gång, till skillnad från tidigare utredningar, säger Malin Szilva Beasley.

I videoklippet berättar Malin varför självständigheten är så viktig: ”Om man ska köpa en present till sina föräldrar – då ska ju inte föräldrarna följa med?”

Se avsnitt 6 av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 6 november 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/eQrB3mb/15-minuter-pa-teckensprak/farre-personer-med-dovblindhet-far-ledsagning?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet