Foto: Dövas tidning/Niclas Martinsson

200 protesterade mot slopad handikappersättning

Publicerad

Cirka 200 personer trotsade på tisdagen snö och kyla och protesterade mot regeringens förslag om slopad handikappersättning.

Manifestationen arrangerades på Mynttorget i Stockholm av Sveriges Dövas Riksförbund (SDR), Synskadades Riksförbund (SRF), Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) och Unga med synnedsättning, skriver Dövas Tidning. Demonstranterna lämnade över 5.000 namnunderskrifter till en representant från riksdagens socialförsäkringsutskott.

Merkostnader ska redovisas

Protesten gäller alltså ett förslag från regeringen, som innebär att handikappersättningen tas bort och ersätts med en merkostnadsersättning. I dag garanteras döva, gravt hörselskadade och synskadade en månatlig schablonersättning på minst 1.344 kronor per månad. Enligt regeringens förslag skulle döva, gravt hörselskadade och synskadade istället redovisa sina merkostnader när de ansöker om merkostnadsersättning hos Försäkringskassan.

Teckenspråksvärlden

Ska lägga upp strategi

SDR:s ordförande Åsa Henningsson säger till Dövas Tidning att man nu tillsammans med Synskadades Riksförbund kommer att lägga upp en strategi för hur de ska få politikerna att förstå att ersättningen inte bara kompenserar för merkostnader, utan också för att samhället fortfarande är otillgängligt för målgrupperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet