Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP

Hedrade Navalnyj – över 150 dömda till fängelse

Publicerad

Över 400 demonstranter runtom i Ryssland greps i helgen efter att ha hedrat den döde oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Över 150 av dem rapporteras ha dömts till fängelsestraff av ryska domstolar.

Bara i S:t Petersburg har 154 personer dömts till upp till 14 dagars fängelse för att ha brutit mot landets hårda lagar mot protester utan tillstånd. Detta enligt den oberoende rättsorganisationen OVD-Info, som understryker att antalet frihetsberövade kan vara fler än vad man känner till.

Anhöriga har inte fått se kroppen

Navalnyjs kropp ska enligt uppgift finnas på ett bårhus i staden Salekhard, enligt uppgifter till den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta. Enligt uppgifterna ska det finnas skador på huvud och bål.

Aleksander Navalnyj död – Teckenspråk

Ingen av Navalnyjs anhöriga eller medlemmar i hans stab har fått se kroppen. En av Navalnyjs advokater ska ha blivit knuffad ut ur bårhuset.

Aleksej Navalnyj dödförklarades på fredagen. Han satt då fången i en straffkoloni i Sibirien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksander Navalnyj död – Teckenspråk

Mer i ämnet