Foto: Magnus Norström/Dramaski

630 döva i upprop mot sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Över 630 personer har skrivit på uppropet #slådövörattill mot sexuella trakasserier och övergrepp. Nära 1100 döva och hörselskadade hade på söndagen gått med i facebookgruppen.

Fyra initiativtagare skriver att tystnadskulturen måste brytas, och att de döva och hörselskadade som har utsatts för sexuella övergrepp måste få hjälp på teckenspråk.

Initiativtagarna heter Malin Kvitvær, projektledare hos RFSU Stockholm, Mia Modig, föräldraledig och politisk aktiv hos Feministiskt Initiativ, Elsa Brunemalm, kommunikatör hos Riksteaterns Tyst Teater, samt Jannicke Kvitvær, föräldraledig.

Teckenspråksvärlden

Enligt uppropet är tystnadskulturen liksom i andra minoritetsgrupper stark i dövsamhället, eftersom det blir lättare att identifiera och peka ut offer och förövare i gruppen.

Det är ”kvinnor och icke-binära som är döva, hörselskadade och med dövblindhet” som skrivit på uppropet.

”Det har varit en stark väckarklocka att inse att det är så många som har blivit utsatta eller är utsatta, men inte fått rätt stöd eller hjälp. Vi som startade uppropet förstod inte omfattningen av problemet. Att det var så omfattande och att tystnadskulturen är så otroligt stark. Men nu är den bruten med detta upprop!”, berättar Mia Modig för DN.

”Det är en stor risk för oss att gå ut så här. Dels för att dövcommunityt är litet och dels för det spär på bilden av att det är en plats där alla håller varandra om ryggen. Vi som står bakom det här uppropet tror på det dövcommunity som vi är en del av, och ser framtiden med tillförsikt. Vi tror benhårt på att kulturen kan förändras, och vi tror att den förändringen har börjat. Vi vill se ett starkt dövcommunity, och går ut med detta för att få till en varaktig förändring” skriver de fyra som startat uppropet.

Enligt vittnesmålen i uppropet så är problemen strukturella och finns överallt: inom föreningslivet, idrottsvärlden, skolor, kyrkan, public service och myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet