Foto: Jonas Ekströmer/TT

65 procent av kvinnorna i filmbranschen har utsatts för sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor inom filmbranschen är nästan dubbelt så utsatta för sextrakasserier på jobbet som kvinnor i allmänhet. Det visar en rapport som Kommissionen mot sextrakasserier inom scenkonstområdet genomfört i spåren av #tystnadtagning.

65 procent av kvinnor inom film och tv har utsatts för sexuella trakasserier. För kvinnor verksamma inom scenkonst är siffran 47 procent. Yngre kvinnor är de mest utsatta. Motsvarande siffra för män inom filmbranschen är 19 procent, och för kvinnor i allmänhet 34 procent.                 

– Det är nu bevisat att vårt område är mer utsatt än Sverige i övrigt, säger Anna Carlsson, Teaterförbundets ordförande.

Enligt undersökningen har majoriteten av dem som utsatts inte informerat någon ansvarig. Detta av oro för att det ska missgynna karriären och av rädsla för att inte bli tagen på allvar. Av dem som har informerat ansvarig så uppger mindre än hälften att chefen vidtagit åtgärder och bara tre av tio är nöjda med hanteringen.

Nu vill Svensk Scenkonst och Teaterförbundet se åtgärder för att åtgärda problemet från teater- och filmvärldens arbetsgivare:

– Lagen är tydlig, sexuella trakasserier får inte förekomma, säger Anna Wahl, professor i genusvetenskap och ordförande för kommissionen.

4 700 personer har svarat på enkäten som genomförts av Kantar Sifo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.