Foto: Scanpix

9.000 hästar försvinner varje år

Publicerad

Efter skandalen med hästkött visar det sig nu att upp till 9.000 hästar i Sverige försvinner spårlöst varje år, det visar en kartläggning som bland hästnäringen, LRF och myndigheter har gjort.

Det är alltså ett stort glapp mellan hur många hästar som slaktas varje år och beräkningar av det antal hästar som dör varje år, skriver Svenska Dagbladet, och det är ett glapp som återkommer år efter år. Det finns 360.000 hästar i Sverige och de lever i genomsnitt 15 år. Alltså borde mellan 18.000 och 23.000 hästar dö varje år, enligt Karolina Thorell vid Hästnäringens nationella stiftelse.

– Men vi kan bara hitta 14.000 i statistiken. Det är ett glapp på mellan 4.000 och 9.000 varje år, säger Thorell.

Det finns inga kontroller som skulle kunna upptäcka sådana djurtransporter, enligt Länsstyrelsen i Skåne. Nu vill de få pengar för att undersöka vart de tar vägen och om de fraktas olagligt till slakterier i Europa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen teckenspråk

Mer i ämnet