Foto: TT

Alla Kolmårdens vargar ska avlivas

Publicerad

Kolmårdens djurpark ska inte ha några vargar kvar. De menar att anläggningen inte är anpassad för att ta emot nya vargar. De befintliga vargarna kommer att avlivas under hösten.

De vargar som finns i dag i Kolmårdens djurpark kommer att avlivas på grund av hög ålder och sviktande hälsa, skriver djurparken i ett pressmeddelande.

– Det är givetvis tråkigt och ett svårt beslut, säger säger Filip Johansson, djurchef, till SVT.                         

Anläggningen är inte byggd för det förändrade arbetssätt Kolmården använder sig av idag, anser djurparksledningen. De nuvarande fyra vargarna i djurparken har nått en hög ålder och har den senaste tiden haft sviktande hälsa. Veterinären har tillsammans med djurvårdarna beslutat att låta vargarna somna in under hösten.

Djurparken ska inte ha några nya vargar inom närstående framtid, då anläggningen inte är anpassad för att introducera nya vargar. Djurparken är inte heller byggd för dagens arbetssätt, där hanteringen av vargarna sker med en barriär mellan djur och djurvårdare, enligt djurparksledningen.

2012 dödades en djurskötare inne i varghägnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.