• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulf Johansson, regionpolischef Stockholm och Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty i Sverige. Foto: Maja Suslin/Tomas Oneborg/TT

Amnesty: Svensk polis är dålig på att utreda våldtäkter

Publicerad

Polisen följer inte sina egna riktlinjer när det gäller våldtäktsutredningar och allt för få fall leder till fällande dom. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.

Amnesty konstaterar att antalet anmälningar om våldtäkt mot personer över 15 år ökat från 3535 år 2007 till 5236 år 2017.

Andelen fall som lett till åtal har däremot minskat. 2007 väcktes åtal i 449 fall, 2017 i 346. 

Enligt Amnesty International prioriteras våldtäktsutredningar ner då polisen i stället fokuserar på annan grov brottslighet. Samtidigt slår de fast att polisen inte följer sina egna riktlinjer för hur våldtäkter ska utredas. Det finns, enligt rapporten, stora geografiska skillnader för hur väl riktlinjerna följs.

Amnesty menar att ett stort ansvar för bristerna vilar på Polismyndigheten. För få misstänkta häktas, analys av dna går för långsamt och resurser för våldtäktsutredningar går till annat.

Polisen självkritisk

Ulf Johansson, regionchef för polisen i Stockholm och också sitter i den nationella ledningsgruppen, är självkritisk. I en intervju med Sveriges Radio konstaterar han polisen måste öka kvaliteten på våldtäktsutredningarna.

– Vi måste vara självkritiska och måste som organisation göra mer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer