Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Apkoppor klassas som allmänfarlig sjukdom Foto: SVT/TT/EBU

Apkoppor klassas som allmänfarlig sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att apkoppor ska klassas som en allmänfarlig sjukdom, bekräftar socialminister Lena Hallengrens pressekreterare för SVT Nyheter.

Under torsdagen upptäcktes det första svenska fallet i Stockholmsregionen. Sjukdomen ger vanligtvis feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla och hudutslag med blåsor.

Nu meddelar regeringen att apkoppor klassas som en allmänfarlig sjukdom.

En allmänfarlig sjukdom innebär att det är ”en smittsam sjukdom som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser” och att det går att förebygga smittspridning med åtgärder riktade mot den smittade.

* Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

* Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

* Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.

* Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.

* Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.

* Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Apkoppor – Teckenspråk

Mer i ämnet