Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fall av apkoppor i Sverige Foto: AP

Fall av apkoppor i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En person i region Stockholm har bekräftats smittad med apkoppor, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Nu utreder FHM om det finns fler fall i Sverige och begär av regeringen att sjukdomen ska klassas som allmänfarlig sjukdom.

Den smittade personen i Sverige bedöms inte som allvarligt sjuk.

Apkoppor är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus. Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.

Under våren har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i Europa, över 40 fall har nyligen upptäckts Spanien och Portugal. Smittan bedöms inte som högsmittsam, utan det krävs nära kontakt för att smittas.

* Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

* Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

* Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.

* Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.

* Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.

* Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Apkoppor – Teckenspråk

Mer i ämnet