Azofärger fortfarande i livsmedel

Uppdaterad
Publicerad

De kritiserade azofärgerna säljs fortfarande i svenska livsmedelsbutiker trots att livsmedelsföretagen förra året lovade att färgerna successivt skulle tas bort. Färgämnena finns fortfarande kvar i bland annat drycker, snacks, bakverk och godis.

Det anses även kunna ge upphov till överkänslighetsreaktioner och färska forskningsrapporter pekar på ett samband mellan azofärgämnen och hyperaktivitet bland barn. Oförpackade livsmedel, t.ex. godis som säljs i lösvikt, har dessutom ingen ingrediensförteckning, vilket kan göra det svårt att skydda barn från att få i sig azofärgämnen.

Tidningen Råd och Rön har nu hittat azofärger i varor hos bl.a. Ica och Coop.

Jan Bertoft, som är generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, säger till TT att det här är helt onödiga ämnen som dessutom ofta finns i varor som vänder sig till barn.

I fjol kom man, på EU-nivå, fram till en kompromiss som innebar att azofärgerna skulle finnas kvar men att produkterna fick lov att märkas. Men enligt Sveriges Konsumenter är det inte tillräckligt.

Ämnena som nu har hittats finns i bland annat Spendrups hallonsoda, Tropic Snacks torkade jordgubbar, Coops och Icas färska prinsesstårta och Hello Kitty chokladlinser.

Hela listan finns på Livsmedelsverket, Råd och Rön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.