Foto: TT Nyhetsbyrån

Bäckström fast i dopningskontroll

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges stjärncenter Nicklas Bäckström stängdes av och fick inte spela OS-finalen i ishockey igår efter att ha fastnat i en dopningskontroll.

Bäckström hade för hög halt av ämnet pseudoephedrin, ett ämne som är förbjudet i OS men tillåtet i den amerikanska ishockeyligan NHL. Ämnet hade han enligt landslagsläkaren fått i sig genom en allergimedicin. Bäckström själv säger att han inte har något att dölja och att han har ätit medicinen i sju år.

Arg förbundskapten

Det svenska laget fick beskedet att Bäckström var avstängd bara ett par timmar innan matchen skulle börja, något som gjorde förbundskapten Pär Mårts arg:

Bäckström fast i dopningskontroll – teckenspråk

– Är förbannad på att det kan gå till på det här jävla sättet, säger han till Viasat.

– Det är helt ofattbart att det får förekomma. Vi är alla besvikna och förbannade att vi inte fick konkurrera fullt ut, säger han.

Mårts anser att IOK inte har följt de regler som gäller, utan att det svenska laget borde ha fått beskedet tidigare. Nu påverkades laget negativt inför finalen, menar Mårts.

”Sverige kommer med bortförklaringar”

SVT Sports Marie Lehmann, på plats i Sotji, menar att hockeyvärlden är delad.

– Alla länder menar på att Sverige bara kommer med bortförklaringar medan Sverige menar att det är ett misstag, säger hon i ”Gomorron Sverige”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bäckström fast i dopningskontroll – teckenspråk

Mer i ämnet