Foto: Bildbyrån

Bekräftar att Eriksen fick hjärtstopp: ”Var död vid en tidpunkt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i slutet av den första halvleken i lördagens möte mellan Danmark och Finland som Christian Eriksen föll ihop och blev liggande i gräset. Lagkamraterna insåg snabbt allvaret och kallade på sjukvårdare.

Efter hjärt- lungräddning blev Eriksen utburen på bår och förd till sjukhus. Trots detta spelades matchen klart och Danmark föll med 0-1.

Men vad som ligger bakom den danska landslagsspelarens kollaps är ännu okänt.

Fotbolls-EM 2021 – teckenspråk

– Det är svårt att säga hur nära vi var att mista Christian, men han var död vid en tidpunkt. Varför det hände kan jag inte svara på nu, säger Danmarks landslagsläkare Morten Boesen.

– Hans tillstånd är fortsatt stabilt och han mår okej efter omständigheterna. Han har också haft kontakt med spelarna. Han kommer att stanna på sjukhuset för observation men testerna han tagit har sett bra ut. Det är Christians status just nu, säger Boesen.

Även förbundskapten Kasper Hjulmand har varit i kontakt med Eriksen.

– Det var en stor lättnad att se Christians leende i dag, det gör mycket, säger Hjulmand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM 2021 – teckenspråk

Mer i ämnet