• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Black Lives Matter tilldelas Olof Palmepriset Foto: SVT/Paolo Rodriguez, TT

Black Lives Matter tilldelas Olof Palmepriset

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det förre statsministern Olof Palmes födelsedag. Då delas också Olof Palmepriset ut, som nu går till den internationella medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter Global Network Foundation.

– Vi kämpar för att den här organisationen inte ska behövas, säger medgrundaren Patrisse Cullors till SVT.                                                                            

Rörelsen grundades 2013 av Patrisse Cullors, Alicia Garza och Opal Tometi och har sedan dess vuxit sig allt större och BLM jobbar för fredlig civil olydnad mot polisbrutalitet och rasistiskt våld över hela världen.

– Jag är bara väldigt tacksam, vi har spenderat de senaste 7,5 åren för rättvisa för svarta människor, inte bara i USA utan runt om i hela världen, säger Patrisse Cullors till SVT.

Det var förra sommaren som Black Lives Matter fick sitt stora internationella genombrott i samband med en serie fall av extrem polisbrutalitet. Den utlösande faktorn var det brutala polisingripandet mot den 46-årige George Floyd i Minneapolis i USA i slutet av maj.

”Den resonans som afroamerikanernas protester fått internationellt visar att när människor på grund av sin hudfärg utsätts för våld och diskriminering så handlar det om globala hot mot människors värdighet och grundläggande mänskliga rättigheter. Black Lives Matter”, går det bland annat att läsa i prismotiveringen.

Styrelsen för Olof Palmes Minnesfond beslutade den 6 februari 1987 att inrätta ett Olof Palmepris. Priset delas ut årligen för särskilt betydande insatser i Olof Palmes anda. Pristagaren får förutom ett diplom en prissumma om 100 000 dollar.

Den 46-årige George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis i USA. Poliserna har avskedats men demonstranter kräver att de också ställs inför rätta. Protesterna mot polisbrutalitet och rasism har spridits till flera amerikanska städer och till flera andra länder, däribland Sverige.

Måndag 25 maj: Fyra poliser rycker ut efter att butikspersonal larmat om att de misstänker att en man försökt betala med falska sedlar.

Mannen, George Floyd, sitter enligt butikspersonalen i en bil utanför butiken, framgår det från samtalet till larmnumret 911.

Enligt bilder från övervakningskameror sätts George Floyd i handbojor, rapporterar Washington Post.

En 17-årig förbipasserande lägger ut en tio minuter lång video på Facebook som visar hur en handfängslad George Floyd ligger på magen på marken intill en polisbil, medan en polis trycker sitt knä mot hans nacke. George Floyd vädjar flera gånger: “Snälla, jag kan inte andas”.

George Floyd förklaras senare död på sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer