Foto: SVT

BRÅ: Fler utsätts för sexbrott

Publicerad

Antalet personer som säger sig ha blivit utsatta för sexbrott har ökat de senaste åren.

Mellan 2005 och 2012 uppgav strax under 1 procent att de hade blivit utsatta, enligt BRÅ:s nationella trygghetsundersökning.

Men sedan dess har det skett ett trendbrott. I den senaste undersökningen, där 12.000 personer tillfrågats om de utsatts under 2015, svarade 1,7 procent att de utsatts för sexbrott, som omfattar allt från blottning till våldtäkt.

Brottsförebyggande rådet har ännu inget svar på vad som ligger bakom ökningen.

– Antingen speglar de en attitydförändring bland de som svarar. Vi pratar mer om sexualbrott och då är det också lättare att berätta om det i en undersökning. Eller så speglar de en faktisk förändring vad gäller utsatthet. Jag tror att det handlar om båda sakerna, men det vet vi inte än. Det här måste vi titta vidare på, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brottsförebyggande rådet, Brå.

Anmälningarna ökar

De senaste tio åren har även antalet anmälda sexualbrott ökat, enligt Brå. 2016 anmäldes totalt 20.300 sexualbrott, att jämföras med 12.563 år 2007. Men Brå påpekar att anmälningar är ett trubbigt verktyg för att mäta brott.

– Det är för många faktorer som ligger emellan anmälningar och den verkliga utsattheten. Vad siffran visar påverkas av lagstiftningen, anmälningsbenägenhet och hur lätt det är att anmäla, säger Thomas Hvitfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.