Brittisk spionbas avslöjad

Publicerad

Storbritannien har en hemlig övervakningsstation i Mellanöstern, med kapacitet att fånga upp telefonsamtal, e-post och annan internettrafik.

Det skriver tidningen The Independent med hänvisning till dokument som läckts av den amerikanske säkerhetshetsanalytikern Edward Snowden. Informationen samlas in genom buggning av fiberoptiska undervattenskablar och delas av den brittiska signalspaningsbyrån GCHQ med USA och andra underrättelsetjänster. Brittiska UD vill inte kommentera uppgifterna.

Beslagtog känslig information

Brittisk polis inledde på torsdagen en brottsutredning kring dokument som hittats hos David Miranda – partner till journalisten Glenn Greenwald som Snowden läckt information till. Miranda kvarhölls på flygplatsen Heathrow i London i söndags och då beslagtogs hans dator, mobiltelefon och kamera.

Polis hävdar att materialet som beslagtogs var ”mycket känsligt” och hade kunnat riskera människors liv om det offentliggjorts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NSA:s avlyssning Teckenspråk

Mer i ämnet