Foto: Scanpix

Riksdagspartier kräver besked om FRA

Publicerad

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill nu ha klara besked från regeringen om hur mycket man känt till om ett eventuellt samarbete om avlyssning med USA:s underrättelsetjänst NSA.

Igår begärde Miljöpartiet att utrikesminister Carl Bildt (M) och justitieminister Beatrice Ask (M) kommer till riksdagen för att reda ut vad de visste om NSA:s övervakning och om svenska medborgare och myndigheter övervakats.

Övertygad om att hon övervakas

– Jag utgår ifrån att samarbetet har skett inom ramen för svensk lagstiftning, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till SVT. Men till Expressen säger Annie Lööf också att hon ”är övertygad, tyvärr, att både min telefon och mejl kontrolleras av annan makt”.

Samverkat med andra länder sen efterkrigstiden

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) svarade i dag på frågor om Sverige hjälpt USA att få tillgång till de baltiska kablarna.

-Jag bekräftar ingenting, annat än att säga att Sverige under lång tid, under hela efterkrigstiden har samverkat med andra länder och att vi till och med har en säkerhetspolitisk doktrin som säger att vi ska göra det. Reinfeldt fortsatte och sa även att det viktiga är att all underrättelseverksamhet måste ha ett lagstöd och att det måste finnas bra kontrollmekanismer.

Vid president Obamas besök försäkrade denne att USA inte kollar e-post eller lyssnar på telesamtal hos allmänheten i USA och Europa utan att man ”letar efter specifika och oroande mål”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NSA:s avlyssning Teckenspråk

Mer i ämnet