Centerpartiet: Låt fler sjuksköterskor studera vidare med lön

Publicerad

De senaste tjugo åren har antalet specialistsjuksköterskor inom vården minskat med nästan 7.500 personer. Det har lett till stora problem med inställda operationer, brist på vårdplatser och långa vårdköer.

Regeringen vill satsa 300 miljoner kr för att ge fler sjuksköterskor chansen att bli specialistsjuksköterskor med studielön och utbildningsanställning. Men Centerpartiet går ännu längre och vill nu satsa 600 miljoner kronor per år för att säkra tillgången på specialistkompetens runt om i landet.                                    

-Svensk vård behöver fler utbildade och drivna personer för att kunna korta köer och få fler operationer, säger C-ledaren Annie Lööf, som även menar att det är en rättvisefråga:   

 Det är ju en ren skandal att sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig ofta får ta tjänstledigt, studiemedel och studera utan lön medan deras läkarkollegor får göra specialisttjänstgöring fast med lön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.