Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet svarar Statens medicinsk-etiska råds ordförande Sven-Eric Söder på kritiken från Isabel Engwall om varför döva inte får donera ägg och spermier. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: Antonia Rodrigues da Silva/SVT

Därför stoppas döva från att donera ägg och spermier

Uppdaterad
Publicerad

Misstanke om ärftlig dövhet innebär ett förbud mot att donera ägg och spermier till andra familjer. Samtidigt är det okej för vården att hjälpa personer med dövhet i familjen att få egna barn genom provrörsbefruktning (IVF).

Döva får bara donera könsceller, alltså ägg och spermier, om läkarna kan utesluta att dövheten är ärftlig.

– Donatorerna måste fylla i hälsodeklarationer och svara på frågor om sjukdomar i familjen och två generationer bakåt i släkten. Vid misstanke eller påvisad ärftlighet uppfylls inte kraven på att kunna bli donator, berättar läkaren Juliane Baumgart på Vävnadsrådet.

15 minuter på Teckenspråk

Vården får hjälpa till med IVF

Det är en etisk balansgång som Sven Eric Söder, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, berättar mer om i programmet.

– Skillnaden här är mellan familjens egna barn i det ena fallet och andras barn i det andra fallet. Döva som vill bli föräldrar har samma rätt att få hjälp med sina egna ägg och spermier, absolut.

Gäller alla ärftliga sjukdomar

Reglerna gäller inte bara för dövhet, utan för ärftliga sjukdomar i allmänhet.

Men Isabel Engwall, som är döv nämndeman för Liberalerna och samhällsdebattör om rättighetsfrågor, tycker att det är ett synsätt som nedvärderar döva personer.

I videoklippet svarar Statens medicinsk-etiska råds ordförande Sven-Eric Söder på kritiken från Isabel Engwall om varför reglerna ser ut som de gör.

Se avsnitt 3 av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 16 oktober 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/jp5Vzd7/15-minuter-pa-teckensprak/far-man-donera-dovhet?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet