De kan ta över efter Kinberg Batra

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra avgår och det finns i praktiken bara två möjliga efterträdare de tidigare ministrarna Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Men det finns också några andra kandidater. Här är de hetaste kandidaterna, enligt SVT:s Mats Knutson.

Ulf Kristersson. Foto: TT

Ulf Kristersson har arbetat länge för partiet. Han har bland annat varit Muf-ordförande, kommunalråd i Strängnäs och suttit i riksdagen länge. Mellan 2010 och 2014 var han socialförsäkringsminister i regeringen Reinfeldt. Nu är han ekonomiskpolitisk talesperson.

Elisabeth Svantesson. Foto: TT

Även Elisabeth Svantesson, som är andre vice ordförande för Moderaterna och har varit arbetsmarknadsminister, uppfattas som duktig på debatter och har även hon ett starkt stöd i partiet.

M-jokrarna: Niklas Wykman, Maria Rankka, Mikael Odenberg och Johan Forsell. Foto: TT

Andra personer som tidigare nämnts i spekulationerna kring vem som skulle kunna ta över är den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg, riksdagsledamoten Johan Forsell, för detta Muf-ordföranden Niklas Wykman och Stockholms handelskammarens vd Maria Rankka.

– Odenberg tror jag är helt uteslutet. Rankka tror jag inte heller på, säger Mats Knutson.

Och det finns ännu fler namn som cirkulerar. Vissa moderata väljare drömmer om att någon av de tidigare statsministrarna Carl Bildt eller Fredrik Reinfeldt ska göra comeback, säger Mats Knutson.

Ett annat möjligt namn är Peter Danielsson från Helsingborg. Som första vice ordförande för Moderaterna sedan två år tillbaka borde han rent formellt vara en person som kliver fram om partiledaren skulle avgå, enligt Mats Knutson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kris i Moderaterna - teckenspråk

Mer i ämnet