Foto: Scanpix

Rikspolischefen förbannad över registret

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Bengt Svenson är upprörd över uppgifterna om registret. Till TT säger han att omfattningen av registreringen är helt oacceptabel och att enligt honom kan det vara inte något annat än olagligt.

– Det är naivt att tro att det bara skulle vara en handfull människor som haft tillgång till det här. Och det gör mig än mer förbannad att ingen annan har slagit larm mycket tidigare om oegentligheterna, säger rikspolischefen Bengt Svenson.

Debattören Hans Caldaras reagerar kraftigt på uppgifterna om polisens registering av romer. Han menar att det för tankarna till nazismens tid, då svensk polis kartlade svenska romer och judar. Han menar att registreringen är ett rasistiskt övergrepp. Det är barn och ostraffade i registret.

Polisen kartlägger romer Teckenspråk

– Det är ren rasism. Varför sker det igen, vad är det syftet, frågar han sig.

Ny polisdatalag från 2012

Även justitieminister Beatrice Ask (M) reagerar starkt på uppgifterna. Nu har hon krävt att få alla fakta på bordet och menar att polisen har lagar och regler som skall följas.

-Det ska vara ordning och reda på hur polisen hanterar personuppgifter. Vi lade en ny polisdatalag som gäller från 2012, och det är otroligt viktigt att man följer den, säger hon.

Diskrimineringsombudsmannen kommer att inleda en utredning kring polisens registrering av romer. DO uppger att man i dag kontaktat Datainspektionen, JK och Sakint (Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden) för samråd om hur de olika myndigheterna kommer att hantera frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisen kartlägger romer Teckenspråk

Mer i ämnet