Foto: TT

Detta är SVT:s vallokalsundersökning Valu

Publicerad

På valkvällen klockan 20 kommer den första indikationen på vem som ska styra Sverige de kommande fyra åren, och den presenteras i SVT:s vallokalsundersökningen Valu.

Det är mellan 10 000 och 15 000 väljare som anonymt får besvara en enkät med 40 frågor, bland annat om vilket parti man röstat på, vilka sakfrågor som är viktigast för en och vilken partiledare man föredrar.

Valun har gjorts sedan 1991 och genomförs över hela landet. Intervjuerna görs både under förhandsröstningen och på själva valdagen.

Valet 2018 – teckenspråk

Har visat sig ge en bra bild

Vallokalsundersökningarna har visat sig ge en mycket bra bild av hur slutresultatet kommer att se ut.

Förra valet var skillnaden mellan vallokalsundersökningen och slutresultatet mer än en procentenhet endast för Moderaterna och Sverigedemokraterna. 2010 var det Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som hade mer än en procentenhets skillnad i Valun jämfört med slutresultatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2018 – teckenspråk

Mer i ämnet