Foto: Stina Stjernkvist/TT, Janerik Henriksson/TT, Nils Petter Nilsson/TT

Nya möten med partiledarna i dag

Uppdaterad
Publicerad

Talmannens första möten med partiledarna i förra veckan ändrade inte på partiernas låsta positioner. När partiledarna i dag träffar talmannen för en andra runda kan en av dem få uppdraget att undersöka hur en ny regering skulle kunna bildas.

Alliansen har fått göra vad de lovade  avsätta statsminister Stefan Löfven i en omröstning. Ett andra löfte var att bilda en Alliansregering utan stöd av Sverigedemokraterna.

Det har Socialdemokraterna sagt definitivt nej till. Att träffa talmannen i dag och säga samma sak, är inte särskilt meningsfullt. Något eller några partier kommer småningom att få backa.

Samma besked

Ett resultat av dagens talmansrunda kan bli att Moderatledaren Ulf Kristersson får i uppdrag att sondera för en ny regering. Då kommer Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven bli tvungen att samtala med Alliansen, något han hittills sagt nej till.

Beskedet från Löfven kommer dock att vara detsamma: S stödjer inte en Alliansregering som är mindre än de rödgröna. Från Allianshåll säger en källa att ”det här kommer att pågå till dess S inser att Alliansen håller ihop”.

Det uttrycker en förhoppning om att S skulle vika ned sig först, vilket är en optimistisk hållning.

Oklara besked

Det stora frågan är om M och KD i stället är beredda att släppa Alliansen och bilda en regering med någon form av stöd från SD. Hur C och L skulle förhålla sig till en sådan regering har de ännu inte gett något besked om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen – teckenspråk

Mer i ämnet