Dömda personer bakom hästköttsskandalen

Publicerad

The Guardian har tillsammans med nätverket OCCRP – Organized Crime and Corruption Reporting Project – kartlagt köttdistributörerna.

Rumänska slakteriföretag har utpekats som en bov i dramat, men de – liksom landets premiärminister – hävdar att hästköttet varit korrekt märkt när det lämnat landet.

Granskningen visar att hästköttet – åtminstone på pappret – passerat det cypriotiska företaget Draap Trading, som ägs av en stiftelse på Jungfruöarna. Jan Fasen, som driver Draap, dömdes för ett år sedan för att ha sålt hästkött förpackat som halal-slaktad biff.

Hästköttsskandalen teckenspråk

Kopplingar till vapensmugglaren Viktor But

Draap har också kopplingar till ett företag som amerikanska åklagare hävdar har varit ägt av vapensmugglaren Viktor But. But dömdes till 25 års fängelse förra året i USA för att ha försökt sälja vapen till Farc-gerillan i Colombia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästköttsskandalen teckenspråk

Mer i ämnet